Wednesday, July 14, 2021

ZAKAJ PA NE: Borutu Pahorju najvišje priznanje mesta Trst

S čim se je spopadala in se spopada dan danes Slovenska manjšina(stavim enaka situacija je v sosednji Austriji in na Madžarskem) v Italiji sem lepo opisal - obrazložil https://ausertimes.blogspot.com/2021/07/what-borut-pahors-politic-brought-to.html da pa si je gospod Borut Pahor prislužil za svoje Slovenske zasluge veliko več kakor samo priznanje in narodni dom pa pričajo številke katere Slovenska država skriva za priznanji velikega predsednika in njegovega mentorja. Identiteta slovenske manjšine v Italiji se izgublja (delo.si) a o izgubi se javno ne prizna. Leta 2002 je slovenske šole obiskovalo le še 3207 učencev in dijakov, kar pomeni 38 % upad v preteklih 25 letih. 
Glede da Slovenski in Tržaški Slovenci čakajo na zadnji akt združenja matične Slovenije v ponovno veliko Jugoslavijo kjer bo prav in prav za vse zamejske Slovence ponovno dovolj prostora(ko bo le uspostavljena po pravilnem predvidevanju gospodov Pahorja in Kučana bojo spet vsi Slovenci bežali nazaj v njo - veliko bolje kakor pa graditev skupnih interesov z Hrvaško in Bosno) si Borut Pahor zasluži še dodatno priznanje iz Rima.

Politika

Pahorju najvišje priznanje mesta Trst

Tržaški župan Roberto Dipiazza je v ponedeljek v tamkajšnji mestni palači predsedniku republike Borutu Pahorju vročil najvišje mestno priznanje Trije grbi Trsta, ki ga mesto podeljuje najzaslužnejšim posameznikom. Ob tem se je Pahor zavzel, da bi Narodni dom v Trstu čim prej dejansko prešel v last slovenske narodne skupnosti v Italiji.


Župan Dipiazza je ob tem zagotovil, da je samo še nekaj formalnih preprek, za katere si bodo iskreno prizadevali, da bodo najhitreje odpravljene, so sporočili iz urada predsednika Republike Slovenije.

Pahor je izpostavil, da je odlikovanje izraz iskrenega in dobrega sodelovanja. „To razumem kot vaš znak, da moramo nadaljevati na poti sožitja, sodelovanja in prijateljstva, kar zavaruje mir, varnost in blaginjo nas in naših otrok,“ je ob vročitvi še dejal slovenski predsednik. Priznanje mesta Trst je prejel za svoja večletna prizadevanja pri krepitvi odnosov med obema narodoma in kot izraz slovensko-italijanskega prijateljstva ter ob 30-letnici samostojnosti Slovenije.


Pahor je ob tem še spomnil, da bo čez nekaj dni minilo leto dni od spominskega poklona, ko sta si z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello na Bazovici stisnila roke. „Ta stisk roke sem imel za znak zaupanja in prijateljstva,“ je dejal slovenski predsednik in dodal, da je bil v tej gesti iskren občutek moči, da zmagujejo sožitje, prijateljstvo in evropska prihodnost – vse tiste vrednote, za katere sta si in si bosta s predsednikom in prijateljem Mattarello vedno prizadevala.

„Vse to se je odvijalo, ko je bil podpisan memorandum o vrnitvi Narodnega doma v Trstu. Prosim tako župana kot deželno vlado, da storijo vse, da Narodni dom čim prej stvarno pripade Slovencem, kot smo se tedaj dogovorili,“ je pozval Pahor.

Predsednik RS je obiskal tudi Križ pri Trstu, kjer je bila posebna slovesnost ob 30-letnici samostojnosti Slovenije. Na sklepni slovesnosti v Kulturnem domu Alberta Sirka je imel slavnostni nagovor. Slovesnosti so se udeležili vidni predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji, predstavniki lokalnih oblasti in vaščani Križa. Goste je nagovorila tudi senatorka, tržaška Slovenka Tatjana Rojc.


ZAKAJ PA NE !!! A NE GOSPOD

 PREDSEDNIK !!?????

No comments:

Post a Comment