Saturday, July 9, 2022

@UKRAINE - SLOVENIA IS LYING AND YOU ARE WASTING TIME ADDRESSING SLOVENIAN PEOPLE WHO CREATED WAR ON SLOVENIA AND UKRAINE: Zelenski nagovoril Slovence: Tako želi Rusija zlomiti stabilnost EU #video

HERE ARE HARD CORE FACTS FROM FACTORY WHICH IS LOCATED JUST 500 METERS

FROM MY RESIDENCE KNOWN AS KRKA PHARMACEUTICAL. YES, THEY GIVE YOU APPLAUSE, BUT BEHIND YOUR BACKS AND MEDICATIONS THEY SEND TO UKRAINE - THIS VERY SLOVENIAN COMPANY INVESTS BILLIONS INTO RUSSIA AND CHINA STABBING IN THE BACK YOU AND EUROPEAN UNION MEMBERS STATES WHICH STICK TO SANCTIONS AGAINST RUSSIA. 

























(FOTO) Zelenski hvaležen Sloveniji za hrabro in veliko srce. Golob: V Ukrajini cenijo slovensko podporo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v državnem zboru prek videopovezave nagovoril slovenski politični vrh. Zelenski je izrazil hvaležnost za slovensko podporo Ukrajini in poudaril, da mora vsak Evropejec verjeti v ukrajinsko zmago.

(FOTO) Zelenski hvaležen Sloveniji za hrabro in veliko srce. Golob: V Ukrajini cenijo slovensko podporo
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nagovoril poslance in slovenski politični vrh.
 
Robert Balen

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zahvalil Sloveniji za prizadevanja in podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji in na njeni poti v EU. V nagovoru poslancem državnega zbora in slovenskemu političnemu vrhu je Zelenski zagotovil zavezanost Ukrajine evropskim vrednotam in poudaril, da je njihova želja, da Ukrajina nekoč postane polnopravna članica EU. Zelenski se je v svojem nagovoru zahvalil vsem evropskim državam, ki si prizadevajo za osvoboditev Ukrajine ne glede na velikost, tudi tistim državam, ki niso finančno tako močne oziroma nimajo veliko zmogljivosti, da bi pomagale. "Zahvaljujem se slovenskemu narodu za vaše veliko in hrabro srce," je dejal ukrajinski predsednik. "Vsi moramo delovati skupaj," je še zatrdil Zelenski.

Zelenski: Naše sanje so, da Ukrajina nekoč postane članica EU

Ob tem je spomnil, da je Evropski svet pred manj kot dvema tednoma potrdil prizadevanja Ukrajine, da postane kandidatka za članstvo v EU, kar je podprla tudi Slovenija. "Zahvaljujem se Sloveniji, da ste podprli našo Ukrajino in našo kandidaturo," je dejal Zelenski, ki je ob tem zagotovil zavezanost evropskim vrednotam. "Nihče ne more povedati, koliko časa bo trajala ta naša pot integracije, toda zagotavljamo vam, da so naše sanje in naše želje, da Ukrajina nekoč postane polnopravna članica in da bo skupaj korakala z ostalimi evropskimi narodi," je še povedal ukrajinski predsednik v govoru, ki so ga zbrani pospremili z bučnim aplavzom.

image
 Robert Balen

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v uvodnem pozdravu povedala, da je "Slovenija od samega začetka vojne na strani tistih držav, ki so najostreje obsodile agresijo na neodvisno in suvereno evropsko državo Ukrajino". Zelenski je od začetka ruske invazije na Ukrajino, ki traja že več kot štiri mesece, nagovoril večino parlamentov držav članic EU, marca tudi Evropski parlament, danes pa še slovenskega. Današnji nagovor Zelenskega je odraz podpore ukrajinskemu narodu v boju za svojo domovino in izkaz prijateljstva ukrajinski državi, so poudarili v državnem zboru.

Golob: Slovenija ni nikoli omahovala pri podpori Ukrajini

Nagovoru ukrajinskega predsednika so v državnem zboru med drugim prisluhnili predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Robert Golob, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ministrice in ministri ter poslanke in poslanci. "Zelo se mi zdi pomembno, da skupaj z Ukrajino svoboden svet doseže pravičen mir. Če bo dosežen mir pravičen, bo tudi trajen. Do tja nas vodi zelo zahtevna pot. Nihče o tem nima iluzij, vendar pa moramo iti skupaj do konca," je pojasnil Pahor. Premier Golob je dejal, da je bil Zelenski zelo jasen: "Na eni strani je jasno izpostavil odločenost ukrajinskega naroda, da se bo boril za svojo svobodo in ozemeljsko celovitost, na drugi strani pa je izrazil hvaležnost Sloveniji za vso podporo do sedaj. Slovenija ni nikoli niti za sekundo omahovala pri jasnem stališču glede obsodbe ruske agresije in podpori Ukrajini. To v Ukrajini zelo dobro vedo in cenijo."

image
 Robert Balen

Golob je poudaril, da se mu ne zdi nič narobe, da je ukrajinski predsednik državni zbor nagovoril šele danes. Tako prejšnja kot sedanja vlada sta imeli po njegovih besedah s predstavniki ukrajinskega predsednika in ukrajinske vlade zelo dobri odnose, je pa opozoril, da zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč oskrba s hrano postaja vedno bolj dramatična. "Žal se blokada nadaljuje tudi v času žetve in to pomeni resno grožnjo svetovni preskrbi s pšenico, kasneje tudi s koruzo. To ne pomeni, da je Evropa ogrožena, ogroženi sta predvsem Afrika in Azija. Na tem področju bo treba okrepiti delovanje mednarodne skupnosti, če želimo preprečiti lakoto v teh državah," je poudaril Golob. Na vprašanje, ali bo Slovenija v Ukrajino dostavila nove pošiljke orožja, pa je odgovoril, da se z ukrajinskimi oblastmi dogovarjajo za sodelovanje na več področjih, denimo pri razminiranju, medtem ko o dostavi orožja pogovori ne tečejo. "Smo pa izrazili pripravljenost, da če bo prišlo do dogovora na širšem nivoju, potem bo Slovenija v takih dogovorih tudi sodelovala. Zaenkrat so ti pogovori v začetni fazi," je pojasnil Golob.

Fajon še ta mesec na obisk v Kijev

Zunanja ministrica Tanja Fajon je podobno kot Golob ocenila, da je Zelenski zelo jasno izrazil zahvalo slovenskemu narodu v ruski invaziji v Ukrajini. "Izrazil je željo, da bo Ukrajina v prihodnosti postala članica EU in da ji Slovenija seveda stoji na tej poti ob strani. To je bil zelo pomemben simboličen govor, se pa sama pripravljam na pot v Kijev, kjer bom imela še ta mesec priložnost govoriti z ukrajinskim zunanjim ministrom, verjetno še s kom, tudi o pomoči Slovenije Ukrajini, zlasti materialni in humanitarni. Ukrajinski predsednik je tudi pozval, naj Slovenija pomaga pri povojni obnovi Ukrajine. Pogovarjamo se tudi že o tem, kako bi lahko Slovenija sodelovala skozi projekte razminiranja, pomoči pri prevozu ali rehabilitaciji ranjencev," je dejala Fajon.

image
 Robert Balen

Poslanec SDS Anže Logar je poudaril, da je zelo vesel, da je mesec dni po prošnji za nagovor Zelenski končno spregovoril tudi v slovenskem parlamentu in dal pomembno sporočilo, da se zahvaljuje Slovencem za ves pogum, ki smo ga pokazali v zadnjih mesecih. "EU je po dolgem pregovarjanju vendarle sprejela idejo, da Ukrajino povabi kot kandidatko za članstvo v EU, da prizna njeno dosedanje delo in evropsko perspektivo. Hkrati me veseli tudi enotnost, ki je bila na nek način prikazana s tem nagovorom in opozorilo z ukrajinske strani, da čim dlje traja ta spopad oziroma ta nepravična vojna Rusije v Ukrajini, s tem več težavami se bomo soočili. Mislim, da je vsem v interesu, da Ukrajini maksimalno pomagamo, da zmaga v vojni, da zadnji ruski vojak zapusti ukrajinsko ozemlje in da Ukrajina kot polnopravna članica EU zadiha z nami v svobodni svet," je dejal Logar. Ob tem je spomnil, da so pobudo za povabilo Zelenskemu, da nagovori državni zbor, podali v SDS, podprla pa sta jo parlamentarna odbora za zunanjo in evropsko politiko.

Tonin: Relativna enotnost slovenske politike v podpori Ukrajini

Prvak NSi Matej Tonin je med drugim poudaril, da je bil današnji dogodek pomemben tudi iz vidika slovenske notranje politike, ker je pokazal na relativno enotnost v podpori Ukrajini: "Tudi predsednik Zelenski je poudaril, da gre za vprašanje obstanka evropskih vrednot, in dolžnost Slovenije je, da po svojih močeh to podpira, tako z materialno kot tudi z vojaško in humanitarno pomočjo. Slovenija je to počela v preteklosti, vesel sem, da bo tudi to počela v prihodnosti." Ob tem je dodal, da bo ruskega predsednika Vladimirja Putina težko prepričati, da stopi za pogajalsko mizo, podobno kot Golob pa je opozoril, da skuša Rusija zaustaviti dobavo hrane v afriške države. Na vprašanje, zakaj Zelenski v svojem današnjem govoru ni omenil obiska prejšnjega premierja Janše v Kijevu, pa je Tonin odgovoril, da je na to spomnila predsednica državnega zbora: "Predsednik Zelenski je imel v zadnjem obdobju veliko nekih obiskov, tako da je zanj to najverjetneje rutina. Ampak če zavrtimo film nazaj in se spomnimo tistih trenutkov, ko si trije predsedniki vlad potovali v Kijev, je šlo vendarle za pomemben dogodek, ki je utiral pot tudi ostalim."

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je dejal, da je Zelenski podal neko oceno stanja na terenu in naslovil prošnjo za pomoč Slovenije ukrajinskemu narodu, kar da je popolnoma razumljivo: "To je na nek način že standard, ki ga je predsednik Zelenski vzpostavil pri nagovarjanju številnih javnosti po svetu." Ob govoru ukrajinskega predsednika sta bila v dvorani sicer prisotna samo dva od petih poslancev Levice. "Ostali so imeli druge obveznosti, tako da je bila poslanska skupina na tem dogodku prisotna z najino prisotnostjo," je pojasnil Tašner Vatovec. Ob tem je dodal, da s tem v Levici niso hoteli poslati nobenega sporočila, ki bi bilo povezano z njihovimi zadržki do zveze Nato: "Smo seveda absolutno skeptični do Nata, ampak današnji dogodek ni povezan s tem vprašanjem."

No comments:

Post a Comment