Romunski tožilci so začeli preiskavo proti devetim nekdanjim ministrom, ki so v letih 2001–2009 kot člani različnih vlad prejemali podkupnine od posrednika Microsofta. Gre za politike z levice in desnice, ki so danes tudi senatorji in evropski poslanci. Začelo se je leta 2001, ko se je tedanja vlada odločila, da bo šole opremila z računalniki, za licenco pa je nato Microsoftovemu predstavništvu plačala petkrat več od realne cene. Kot je pred dnevi sporočilo tožilstvo, je vlada posredniku plačala 43 milijonov evrov, od tega je devet ministrov, pa tudi nekateri drugi Romuni na visokih položajih, dobilo 16 milijonov evrov. Kot že v številnih prejšnjih aferah se tako številnim romunskim politikom spet tresejo hlače. A tokrat je afera izbruhnila mesec pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 2. novembra. Po pričanju ene od ključnih prič je v zadevo vpleten tudi 42-letni socialdemokratski premier Victor Ponta, ki se zdaj poteguje za predsednika Romunije. A tudi kandidatka desnice Elena Udrea, ki jo podpira sedanji predsednik države Traian Basescu, ni povsem nedolžna, saj je posel z Microsoftom organiziral njen nekdanji mož in poslovnež Dorin Cocos.

Zapori polni politikov

Vpleten je tudi Adrian Nastase, socialdemokratski premier v letih 2001–2004. Sicer so ga zaradi neke druge korupcijske afere že leta 2012 obsodili na dve leti zapora, prizivno sodišče pa mu je letos januarja kazen zvišalo na štiri leta zapora. Sploh je v Romuniji zaradi korupcije zdaj v zaporih lepo število nekdanjih ministrov, poslancev, županov in  visokih uradnikov. Romunija, ki je bila pred desetimi leti med najbolj koruptnimi evropskimi državami, je na tem področju po vstopu v EU 2007 izjemno napredovala. Pri tem je odločilno, da je število aretiranih politikov vsako leto večje. Leta 2011 so zaradi korupcije obsodili 298 Romunov, leta 2012 že 743, lani pa več kot tisoč!  Glavne zasluge ima Nacionalno protikorupcijsko tožilstvo (ADN), kjer delujejo mladi romunski pravniki, ki očitno še vedo, kaj je skupno dobro. »Moja generacija hoče spremeniti stvari. Ni najtežje spremeniti zakone, ampak mentaliteto,« pravi Laura Codruta Kövesi, ki je naprej zablestela kot košarkarica, po letu 2006, ko ji je bilo komaj 33 let, pa še kot vrhovna državna tožilka. Oster boj proti korupciji je začel predsednik Traian Basescu lwr 2006, najbrž tudi zaradi vstopanja v EU.

»Neverjetno je, kakšne rezultate je doseglo romunsko sodstvo,« je pred nekaj meseci izjavil britanski veleposlanik v Bukarešti. Aprila pa je ameriško veleposlaništvo odlikovalo vrhovno tožilko Lauro Codruto Kövesi in raziskovalno novinarko Ondine Ghergut, ki je s svojimi odkritji in članki prispevala k aretaciji več politikov. Poleg ADN od leta 2007 deluje tudi Nacionalna agencija za integriteto (ANI), ki vsako leto maja objavi in preveri izjave o osebni lastnini politikov, poslancev, visokih uradnikov in drugih funkcionarjev, od premierja do županov.