Monday, August 20, 2018

Independent CHETNIK state threatens entire Balkan region with war - tiny Montenegro is ready to defend itself from increasingly aggressive Serbian state

Nobody used to love Serbia more than good hearted Montenegro people...tiny nation of just 600.000 would do just about anything for their Serbian brothers and sisters, but Serbia went mad...totally mad...who is afraid !!???? Beside 6 nations which escaped from Serboslavia upon fall of so called Yugoslavia, everyone on Balkans is afraid - incl. Bulgaria, Romania, Hungary, and Greece...its not a secret about what two meters tall giant(a real primitive - brtain size of the chicken) is asking for from his mentor tsar Putan Putanowich....Montenegro(never nazi or fascist - always friendly pro freedom nation, but tiny nation) have seen the worst in last Yugo war...they too are ready to defend its existence.
When you are simply f*** crazy and everybody is afraid of you, your name is either Vucic or Putin...

BROKE SLAVIC UNITY WITH WARS AND HAVE DRIVEN WHOLE WORLD INSANE !!!


It will be hard my Montenegrin brothers and sisters...I hope Croatia helps if worse come to worst...
For peace and stability in Eastern Europe and world, invest in Poland...to start another world war, invest in Berlin and/or  Moscow...WHOLE WORLD KNOWS IT !!!


From Serbian blic.rs:

Montenegro ready for direct war from the region

Use google translator or just click HERE and HERE

Crna Gora ne isključuje mogućnost direktne vojne pretnje, mada je zbog mesta i važne uloge koju ima u stabilnosti regiona ta opasnost bitno smanjena, stoji u predlogu strategije nacionalne sigurnosti balkanske zemlje koja je prošle godine primljena u NATO, pišu podgorički mediji.

U tom dokumentu crnogorske vlade, kako pišu pojedini podgorički mediji, navodi se da sigurnosnu situaciju u Crnoj Gori treba posmatrati i u regionalnom kontekstu, jer pripada i balkanskoj i mediteranskoj regiji.

- Deo je regiona koji je u prethodnom razdoblju pretrpio dinamične promene i građanski rat. Imajući u vidu istorijsko nasljeđe i pozitivne trendove nakon obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima specifično mesto i važnu ulogu u stabilnosti regiona - stoji u vladinoj strategiji nacionalne sigurnosti.

Dodaje se da Crna Gora deli strateški pristup izazovima, rizicima i pretnjama nacionalnoj sigurnosti koji su definisani strateškim dokumentima NATO-a.

- Region je još opterećen događajima iz prošlosti i nerešenim problemima, što može uzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima - stoji.

- Kao posledica smanjenja vojnih snaga u regiji, integracija zemalja u NATO i EU i razvijanja politike poverenja, saradnje i partnerstva, opasnost od direktne vojne pretnje Crnoj Gori je bitno smanjena, ali se ne može isključiti - kaže se u predloženoj strategiji.

Zapadni Balkan kao zona jakog interesa međunarodnih aktera

Navodi se da su promene na geostrateškom planu uticale da zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesa međunarodnih aktera, čiji je primarni cilj sprečevanje daljeg evropskog i evroatlantskog puta pojedinih država regije.

- To uslovljava konkretne akcije prema regionu, posebno hibridnog karaktera, što je ozbiljan sigurnosni izazov i može imati bitne posledice po regionalnu stabilnost i usporiti integracijske procese - kaže se u nacionalnoj strategiji.

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković je ranije rekao da su glavni razlog donošenja nove strategije izmenjene sigurnosne okolnosti, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu i Evropi navevši kako 2008. kada je pisana zadnja strategija, nije bilo ni migrantske krize ni sukoba u Ukrajini između vlade i proruskih pobunjenika koje podržava Rusija.

Rusija je bila protiv stupanja Crne Gore u NATO 2017.

- Nije bilo svega što se dešavalo zadnjih deset godina, pokušaj terorizma u Crnoj Gori, različiti interesi na Balkanu koji su se sukobili - naveo je Bošković.

Crna Gora sudi grupi od 14 ruskih, crnogorskih i srpskih državljana, optuženih da su u oktobru 2016. na dan izbora pokušali terorističke napade u Crnoj Gori kako bi izvršili državni udar i sprečili ulazak zemlje u NATO.

Crnogorski parlament bi trebalo o vladinom predlogu strategije nacionalne sigurnosti Crne Gore raspravljati u oktobru.

No comments:

Post a Comment