Thursday, January 4, 2024

THE BIGGEST BEASTS ARE POLITICIANS(their stink stank entire earth/globe/air) - There was not enough food in Slovenia to maintain healthy population of lynx, foxes, and bears and WENT AHEAD TO INTRODUCE IN ELEMENT DEADLY WOLVES

There are already over 100 of this large dog alike NON INTERESTING FOR HUNTERS animals out

on open - if they at least ensured to keep one in certain fenced areas/parks for public visitors as is case with Yellowstone park lets say and where those could be fed as is necessary since there is great lack of food for even for foxes but they are out on open for accidents(much more aggressive and fast/mobile than bears) to happen. Over 100 already. Insane/harmful as it gets. Slovenia also begun to introduce invading highly damaging for eco system beavers, cormorants which are annihilating river fauna/flora

and fish to the bone leaving behind nothing but deserts - dead treas and empty waters. Totally insane politics of Ljubjana(Milan Kučan , Fajon, Borut Pahor, Danilo Turk etc.) which insists Slovenian fishermen with tourism in Serbia where waters are abundant with fish and where population of such animals even that native are highly restricted from taking over wild habitat. A single dump from cormorant leaves tree deadead due to chemical components in excrement of one...under the trees in which cormorants cormorants lodge, tones of fish rotten away causing over the years probably for over half a billion Euros in damage. No greater damage than turning waters into open deserts for fishing associations had no financial means to feed plunder and/or regrow ruined forests which are a must for fish to exist. Kučans hide behind the so called environmentalists which goal is to destroy nature and liken issues with those of gay/immigration(TRUMPISTS) etc. deriving from European Union - meaning that so called Janša Peterle opposition is just as ugly/deadly for nature as those who commenced destruction of one.

https://n1info.si/novice/slovenija/v-sloveniji-stevilo-volkov-raste-med-njimi-tudi-krizanci-s-psi-kako-ukrepati/ 

Število volkov pri nas raste: med njimi so tudi nepredvidljivi križanci s psi

SLOVENIJA Avtor: Sarah Neubauer 12. Maj 202305:43 6 komentarj

WOLF IN NATURE
Srdjan Zivulovic/BOBO

V Sloveniji živi 12 volčjih tropov. Volkovi vse več težav povzročajo na Gorenjskem, kjer so se ponovno pojavili pred nekaj leti, možnosti zaščite živine z ograjami pa so na tamkajšnjih alpskih pobočjih omejene. Strokovnjaki opozarjajo tudi na problem križancev s psi, ki se lahko manj bojijo človeka in postanejo nevarnejši.

Župani občin zgornje Gorenjske so v torek odločevalce ponovno pozvali, naj ne odlašajo in naj izdajo sklepe za odstrel volkov. Stanje je po njihovih besedah vedno slabše, volkov in škodnih primerov je vse več, kmetje pa so obupani. “Gre za velik problem, ki bo postal še večji,” je ob tem poudaril bohinjski župan Jože Sodja.

Po zadnjih ocenah, ki so iz sezone 2020/21, v Sloveniji živi okrog 120 volkov v 12 različnih volčjih tropih. Deset jih je v južni Sloveniji (Kočevska, Notranjska, Primorska), dva od teh si “delimo” s Hrvaško. Dva tropa volkov pa živita na Gorenjskem. Nova ocena številčnosti volka bo znana konec leta https://n1info.si/novice/slovenija/v-sloveniji-stevilo-volkov-raste-med-njimi-tudi-krizanci-s-psi-kako-ukrepati/ 


https://www.dnevnik.si/1042761642

Kormorani množično plenijo ribe, ribiči pa so vse bolj nemočni

Na reki Savinji zaradi plenjenja kormoranov množično poginja več vrst domorodnih rib. Škoda je ogromna, ribiči pa s prstom kažejo na državo, ki ne ukrepa pravočasno, saj odločbe o plašenju in odstrelu kormoranov, ki edina učinkujeta, še vedno niso dočakali.

Člani Ribiške družine (RD) Celje so v preteklih dneh z bregov Savinje pobrali že več deset kilogramov poginulih rib, ki so jih poškodovali kormorani. Kormoran na dan poje dobrega pol kilograma rib, ribiči pa so zaradi njihovega plenjenja nemočni. »Poginulih rib pa je še več, a so v delu Savinje, kjer je voda trenutno pregloboka, da bi jih lahko odstranili,« pravi predsednik RD Celje Štefan Zidanšek. Kot pravi, več kot polovico rib kormorani le poškodujejo, saj so prevelike, da bi jih lahko pojedli. Na Celjskem je vsaj okoli 400 kormoranov, ki se hranijo z ribami iz Savinje ter njenih pritokov.

Lani so v Ložnico in Koprivnico vložili 30.000 podusti, kot določa koncesijska pogodba, a se ribiči bojijo, da od tega ne bo ostalo nič. »Najhuje je trenutno od Laškega proti Celju in nato od Celja naprej proti Šempetru. Škoda že zdaj presega 10.000 evrov, a bo zagotovo še veliko večja,« pravi Zidanšek. Tudi v Ribiški zvezi Slovenije opozarjajo, da bi država morala zaščititi domorodne vrste rib pred plenjenjem kormoranov, ki že dolgo niso več ogrožena vrsta ptic. Zato so vladi poslali protestno pismo. Kot pravi sekretar Ribiške zveze Slovenije mag. Igor Miličić, so doslej vloge za dovoljenje za plašenje z odstrelom kormoranov, ki je edina učinkovita metoda, vlagali na ministrstvo za okolje in prostor vsako leto znova, za posamezno sezono. Nič drugače ni bilo lani, ko so oddali vlogo za sezono 2016/2017. »Odločbo pa še vedno čakamo,« pravi Miličič in opozarja, da je zato ta sezona za ribiče praktično že izgubljena.

Odločbo že izdali, a so dobili pritožbo

»Poseganje v populacijo kormorana je od vstopa Slovenije v EU mogoče le ob izpolnjevanju določenih pogojev, tudi zaradi zagotavljanja koristi varstva živalskih vrst, in mora biti skladno z uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah,« odgovarjajo v ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Dodajajo, da je Agencija RS za okolje (Arso) že izdala dovoljenje za poseganje v populacijo kormorana. A se je nanjo pritožilo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic, zato so odločbo odpravili in zadevo vrnili v ponovno odločanje.

»Arso je novo dovoljenje za vznemirjanje in odstrel kormoranov za leto 2017 izdal 17. januarja, a še ni pravnomočno, saj še teče 15-dnevni rok za morebitno pritožbo,« odgovarjajo v MOP. Ta rok naj bi se iztekel v petek. V MOP so pripravili tudi osnutek dolgoročnega programa za zmanjševanje vpliva kormorana na ribje vrste v celinskih vodah, ki bo do 24. februarja še v javni razpravi, nato bo sledilo sprejemanje v vladi.

Težave po vsej Evropi

Da odločbo Arsa še čakajo, pritrjuje tudi Miličić. »V petek bo jasno, ali je tudi tokrat prišla kakšna pritožba ali ne. S to odločbo pa nam Arso dovoljuje odstrel 134 kormoranov na določenih območjih,« pravi prvi mož ribiške zveze. A prav to, kar se zdaj dogaja na reki Savinji, jasno kaže, da je takšno odlašanje nedopustno. »Zato ribiči od države tudi zahtevamo, da se v ministrstvu odločijo, ali bodo ščitili neavtohtone kormorane, ki dokazano delajo škodo, ali pa naše, domorodne vrste rib. In prav bi bilo, da bi bila odločba za plašenje z odstrelom izdana za več let, ne pa, da moramo vsako leto znova opozarjati na isti problem, sezona pa je zaradi dolgih in zapletenih postopkov izgubljena,« še opozarja Miličić. Sicer pa, pravi, to še zdaleč ni samo naš, temveč je evropski problem. In tudi v tujini so že ugotovili, da je plašenje z odstrelom edina učinkovita metoda, saj so kormorani zelo inteligentni in jih sčasoma niti pok več ne preplaši.




About 10.900 results (0,32 seconds) 

Bobri domujejo ob Krki - Žurnal24

Bobri domujejo ob Krki - Žurnal24

Nekoč iztrebljeni bober se vrača v Slovenijo | Radio Krka – Dolenjska v srcu

Nekoč iztrebljeni bober se vrača v Slovenijo | Radio Krka – Dolenjska v srcu

Bober je tu. Moramo ga sprejeti

Bober je tu. Moramo ga sprejeti

Bobri na delu ob Savi v Krškem (FOTOGRAFIJE)

Bobri na delu ob Savi v Krškem (FOTOGRAFIJE)

Ob Muri, Dravi in Krki so se razmnožili bobri, ki veljajo za prave gradbene mojstre - 24ur.com

Ob Muri, Dravi in Krki so se razmnožili bobri, ki veljajo za prave gradbene  mojstre - 24ur.com

Nekoč iztrebljeni bober se vrača v Slovenijo | Radio Krka – Dolenjska v srcu

Nekoč iztrebljeni bober se vrača v Slovenijo | Radio Krka – Dolenjska v srcu

Ocena številčnosti populacije evrazijskega bobra Castor fiber Linnaeus, 1758 na reki Krki in njenih pritokih v letu 2017

Ocena številčnosti populacije evrazijskega bobra Castor fiber Linnaeus,  1758 na reki Krki in njenih pritokih v letu 2017


No comments:

Post a Comment